SCHOENTECHNOLOGIE

Belang van velcrosluiting bij hemiplegie patiënten

Ine Goutry

Ine Goutry, schoentechnoloog

3 november 2021

Voor de meeste mensen is het sluiten van een schoen iets vanzelfsprekend. Voor veel mensen die wij behandelen bij House of Feet is dit echter niet het geval.

Bij het bespreken van de schoenen gaan we dan ook goed nadenken over de goede manier om de schoenen te sluiten.

Na de anamnese gaan we samen met de patiënt op zoek naar een goede sluiting. Hierin bestaan verschillende mogelijkheden: velcro’s, (elastische) veters, ritsen, een combinatie van beide…

Wij, als orthopedische schoentechnologen, vertrekken steeds vanuit de optie veters.

De vetersluiting zorgt ervoor dat de druk mooi verdeeld wordt over de wreef van de voet. De schoen kan hierbij mooi aangesloten worden aan de voet.

Andere opties

Wanneer veters alleen geen optie zijn, kunnen we werken met ritsen langs de veters. Zo behouden we het grootste pluspunt van de veters: de schoen kan altijd aangepast worden wanneer de voet meer of minder zwelt. Door het toevoegen van de ritsen, maken we het de patiënt net iets makkelijker om de schoenen aan of uit te trekken.

Velcrosluiting biedt een oplossing

Als deze mogelijkheden echter geen optie zijn, kunnen we overgaan tot het kiezen van velcrosluiting. Patiënten met bv. hemiplegie, reumatoïde artritis en dergelijke zijn hiermee goed geholpen.

We gaan velcrosluitingen in de meeste gevallen lateraal richten met het oog op valpreventie. Mediaal gesloten velcro’s kunnen leiden tot het in elkaar haken, waardoor de patiënt kan struikelen. Dit willen we uiteraard te allen tijde vermijden.

Bij hemiplegie patiënten is het niet altijd mogelijk om velcro’s stevig toe te trekken. Daarom kunnen we deze bv. in dezelfde richting plaatsen. De sluiting wordt dan bij de linkervoet lateraal gericht en bij de rechtervoet mediaal, of omgekeerd.

neem contact met ons op

Herkent u deze problematiek bij uw patiënten? Neem contact op via onze chatbox of het contactformulier.

velcrosluiting hemiplegie

Patiënten met hemiplegie, reumatoïde artritis en dergelijke zijn goed geholpen met velcrosluiting.

KENNIS- EN EXPERTISEPLATFORM

Het professionele team van House of Feet staat klaar om u te helpen en te voorzien van advies.

Blijf via mail op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen omtrent schoentechnologie.

BLIJF OP DE HOOGTE