FAQ

Welke specialisten mogen orthopedische schoenen en steunzolen voorschrijven?

Iedere geneesheer specialist in revalidatie, fysische geneeskunde, orthopedie, traumatologie, chirurgie, reumatologie, neurologie, pediatrie en neuropsychiatrie.

Hoelang is uw voorschrift geldig?

Een voorschrift voor orthopedische schoenen of steunzolen is slechts 2 maanden geldig. In het geval van een hernieuwing is dit 6 maanden.

Wat is de procedure voor het aanvragen van orthopedische schoenen?

Uw patiënt komt met zijn voorschrift tot bij ons. Wij gaan adhv. de pathologie van de patiënt een aanvraag (13YT) opmaken en sturen deze samen met het voorschrift op naar de mutualiteit ter goedkeuring door de medisch adviseur.

 Voor orthopedische schoenen geldt de derderbetaler regel. Wij regelen dus alles rechtstreeks met de mutualiteit. Uw patiënt dient enkel nog een remgeld te betalen bij het afleveren van de schoenen.

 Wanneer de patiënt voor de eerste keer schoenen laat maken zal hij/zij opgeroepen worden door de medisch adviseur van de mutualiteit/verzekering. Na ontvangst van de goedkeuring beginnen wij aan de productie van de schoenen.

 Bij een hernieuwing van orthopedische schoenen zal de patïent niet opgeroepen worden.

Wat is de procedure voor orthopedische steunzolen?

Bij orthopedische steunzolen geldt geen derdebetaler regel. Na de betaling van de steunzolen krijgt de patiënt van ons zijn afleveringsattest. Mits een geldig voorschrift kan de patiënt deze documenten indienen bij de mutualiteit voor een gedeeltelijke terugbetaling van de steunzolen.

Wat is de levertermijn van een paar orthopedische schoenen?

5 weken na ontvangst van de goedkeuring van de mutualiteit.

Wat is de levertermijn van een paar steunzolen?

De standaardlevertermijn voor steunzolen is 5 werkdagen.

Hoeveel bedraagt het remgeld voor orthopedische schoenen?

Het remgeld voor orthopedische schoenen is onderverdeeld in 3 categorieën (A, B & C). De categorie wordt bepaald adhv. de pathologie van de patiënt. Dd 01.01.2020 bedraagt het remgeld:       

  1. €37,12
  2. €148,40
  3. €185,48
Hoeveel bedraagt de terugbetaling op steunzolen?

Dd. 01.01.2020 bedraagt de terugbetaling op steunzolen € 51,04.

Wanneer heeft mijn patiënt opnieuw recht op orthopedische schoenen?

De datum van het recht op hernieuwing wordt berekend adhv. de afleveringsdatum van de vorige schoenen.

  • Kinderen onder de 18 jaar hebben om de 9 maanden recht op nieuwe orthopedische schoenen.
  •  Volwassenen tussen 18 en 65 hebben jaarlijks recht.
  •  Mensen boven de 65 hebben jaarlijks recht indien ze onder categorie A vallen. Wanneer ze onder categorie B of C vallen hebben ze slechts om de 2 jaar recht op nieuwe schoenen.
Wanneer heeft mijn patiënt opnieuw recht op steunzolen?

Kinderen onder de 18 hebben jaarlijksrecht op nieuwe steunzolen. Volwassenenhebben om de 2 jaarrecht op een nieuw paar zolen.

 Opgelet!Mensen hebben enkel de eerste keer recht op orthopedische schoenen én steunzolen. Daarna moet er echter een keuze gemaakt worden tussen schoenen of zolen.  (VRAGEN KIKI)

 Een patiënt die orthopedische schoenen heeft laten maken heeft zal pas recht hebben op nieuwe steunzolen wanneer de hernieuwingstermijn van de schoenen is verstreken.

 Als de patiënt dan kiest om steunzolen te laten maken heeft hij/zij pas recht op nieuwe schoenen wanneer de hernieuwingstermijn van de schoenen is verstreken na 1 jaar bij kinderen of 2 jaar bij volwassenen.

Wat zijn semi-orthopedische schoenen?

Semi-orthopedische schoenen zijn confectieschoenen die ruimer en breder zijn de normale schoenen uit de winkel. Ze zijn voorzien van een uitneembare zool zodat de op maat gemaakte steunzolen perfect in de schoenen kunnen gelegd worden.

Semi-orthopedische schoenen worden veelal gemaakt in elastische stoffen waardoor de druk op de tenen te verlicht wordt. De binnenschoen is ook naadloos waardoor wrijvingspunten minimaal zijn.

 Deze schoenen zijn uitermate geschikt voor diabetespatiënten met een verhoogd risico op voetwonden of reumapatiënten.

 Voor diabetespatiënten met een voorschrift van de specialist is er een terugbetaling mogelijk via de mutualiteit van € 144,08 (d.d. 01/01/2020). Kinderen hebben recht op twee paar diabetesschoenen per jaar. Volwassenen op één paar per jaar.

FAQ – specifiek voor schoentechnologen, podologen en bandagisten

Wat is de levertermijn van een leest?

De levertermijn bedraagt 5 werkdagen.

Kan ik zelf mijn orthopedische zolen ontwerpen?

Absoluut, we geven je de mogelijkheid om zelfde architect te zijn van je zool. Bezorg ons het 3D bestand en wij frezen jouw ontwerp in het door jouw gekozen materiaal.

Kunnen jullie mijn orthopedische zolen ontwerpen?

Als je liever wat meer tijd besteed aan je patiënten kan je het ontwerpen van de zool aan ons overlaten. Bezorg ons alle details en wij ontwerpen en frezen de perfecte zool voor jouw patiënt.

Kan ik zelf mijn leesten ontwerpen?

Absoluut, we geven je de mogelijkheid om zelfde architect te zijn van de leest. Bezorg ons het 3D bestand en wij frezen jouw ontwerp in het door jouw gekozen materiaal.

Kunnen jullie mijn leesten ontwerpen?

Als je liever wat meer tijd besteed aan je patiënten kan je het ontwerpen van de leest aan ons overlaten. Bezorg ons alle details en wij ontwerpen en frezen de perfecte leest voor jouw patiënt.

Wat heb ik nodig om een samenwerking met House of Feet op te starten?

De instapkosten voor een samenwerking met House of Feet zijn minimaal. Een tablet en een structure sensor voor het maken van 3D scans zijn al voldoende. Als je zelf je zool of leest gaat ontwerpen is ook de aankoop van een softwarepakket noodzakelijk. Onze experts staan je graag bij en adviseren je graag geven bij je beslissing.