PODOLOGIE

Oncologische voetbehandeling door een podoloog

Joeri Plovie - House of Feet Pro

Joeri Plovie, Podoloog en Vertegenwoordiger

9 juni 2022

Echte onderzoeken over voetcomplicaties die het gevolg zijn van kankerbehandelingen, blijven voorlopig nog even uit. We zijn ons echter wel allemaal bewust dat voetaandoeningen een zeer nefaste impact hebben op op de algehele levenskwaliteit[1].

Een duidelijke bijwerking van oncologische behandelingen

Kanker is wereldwijd één van de belangrijkste oorzaken van sterfte en morbiditeit. Recente verbeterde therapieën hebben ertoe geleid dat meer kankerpatiënten overleven en langer leven. Ondanks deze vooruitgang, ontwikkelt de meerderheid van de patiënten bijwerkingen van antikankertherapieën.

Veranderingen aan de voet zoals nageltoxiciteit, hand-voetsyndroom, oedeem, xerose, hyperkeratose en neuropathie komen vaak voor bij kankerpatiënten.

Bewustwording staat voorop

Tot op heden zijn er geen podologische screening- en behandelingsstrategieën ontwikkeld om voetcomplicaties bij kankerpatiënten te voorkomen of te verminderen. Inzicht in deze problematiek gerelateerd aan antikankertherapieën door de patiënt, podoloog en oncologisch team is essentieel om deze patiënten optimaal te kunnen communiceren, managen en behandelen.

“Dermatologische aandoeningen zijn divers en kunnen een enorme impact hebben op de gezondheid van patiënten, de totale kosten van de behandeling, de kwaliteit van leven en de consistentie van de antikankertherapie.”[2]

Het is de grootste taak van een podoloog om complicaties vroegtijdig te herkennen en om de voet te screenen zodat er snel kan ingegrepen worden of zodat er preventief gehandeld kan worden op problemen. Het is uiterst belangrijk om de voeten in optimale conditie te houden.

Onze podologen zien vaak dat de nagels verdikken of brozer worden. Met een gedegen behandeling, kunnen we deze probemen van de baan ruimen. Ook pathologische hyperkeratose (eelt) wordt zorgvuldig verwijderd en ingegroeide nagels worden voorkomen of behandeld. Als gevolg houden we de risico’s op verwondingen en infecties zo laag mogelijk, aangezien de weerstand van de patiënt aanzienlijk verzwakt is.

(Nog) geen officiële richtlijn

Er zijn geen officiële richtlijnen voor een oncologische voetbehandeling door een podoloog, integenstelling tot personen met diabetes en artritis. Belangrijk is wel dat de behandelende arts op de hoogte is van de behandeling en eventuele complicaties/infecties.

 

[1] Sibaud V, Dalenc F, Chevreau C, et al.: HFS-14, a specific quality of life scale developed for patients suffering from hand-foot syndrome. The oncologist 16: 1469, 2011.

[2] Lacouture ME: Dermatologic Principles and Practice in Oncology: Conditions of the Skin, Hair, and Nails in Cancer Patients. Hoboken, NJ, Wiley-Blackwell, 2014.

 

KENNIS- EN EXPERTISEPLATFORM

Het professionele team van House of Feet staat klaar om u te helpen en te voorzien van advies.

Blijf via mail op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen omtrent schoentechnologie.

BLIJF OP DE HOOGTE