VALPREVENTIE

Vallen is de belangrijkste oorzaak voor een onvrijwillig letsel

Tom Boerjan, CEO House of Feet

Tom Boerjan, CEO

1 juni 2022

Vallen is de belangrijkste oorzaak voor een onvrijwillig letsel en de vijfde meest voorkomende doodsoorzaak bij 75-plussers.

Het valrisico stijgt met de leeftijd: 35% tot 45% van de 75-plussers valt minstens één keer per jaar.

Bij de alleroudsten met (beginnende) dementie loopt dit zelfs op tot 72%. Valpreventie is aan de hand van maatregelen, richtlijnen en activiteiten voorkomen dat een persoon ongewild en plotseling valt, ongeacht of daar een letsel uit voorkomt of niet.

Valpreventie - House of Feet Pro

Een val kan serieuze gevolgen hebben

  • Fysiek: Een val kan leiden tot ernstige letsels aan heup, pols, hoofd of rug. Ook kleine letsels zoals huidwonden en verstuikingen helen doorgaans moeilijker op hoge leeftijd.
  • Mentaal: Er ontstaat een gevoel van onzekerheid en een angst om opnieuw te vallen. Zelfs schaamte kan optreden.
  • Sociaal: De angst en onzekerheid leidt op zijn beurt tot schrik om deel te nemen aan activiteiten buitenshuis.
  • Financieel: Denk aan onvoorziene kosten zoals medicatie, kinesitherapie, etc.

Voorkom valpartijen in woonzorgcentra

Het is van groot belang om vallen ernstig te nemen en tijdig te starten met maatregelen. Een valpartij is immers snel gebeurd. Gelukkig kan u het risico op vallen bij uw bewoners eenvoudig verkleinen door rekening te houden met het schoeisel.

Voetproblemen en het dragen van onaangepast schoeisel kunnen het risico op vallen gevoelig verhogen. Ook op kousen of op blote voeten lopen verhoogt het valrisico. Bewoners dragen dus best goed schoeisel dat de hele voet omsluit en voorzien is van een goede sluiting (velcro of veters. Pantoffels of losse schoenen zijn uit den boze.

WELKE ROL KAN HOUSE OF FEET SPELEN?

Bij House of Feet vinden patiënten of rusthuisbewoners een uitgebreid aanbod aan comfortable én veilige schoenen en pantoffels. De collectie wordt deskundig samengesteld door onze stylisten in samenspraak met onze podologen en schoentechnici.

Hallux valgus, artritis,… en andere voetproblematieken verhogen het risico op valincidenten. In onze service centers bieden we uitgebreide podologische diensten om deze deskundig te behandelen.

Valpreventie - House of Feet

KENNIS- EN EXPERTISEPLATFORM

Het professionele team van House of Feet staat klaar om u te helpen en te voorzien van advies.

Blijf via mail op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen omtrent schoentechnologie.

BLIJF OP DE HOOGTE