VEILIGHEIDSSCHOENEN

Veiligheid op de werkvloer

Kristof De Pretre - House of Feet

Kristof De Prêtre, productie manager en schoentechnoloog

26 januari 2022

Er zijn twee hoofdcategorieën van werkgerelateerde voetletsels. De eerste categorie omvat voetletsels als gevolg van kneuzingen, verstuikingen, snijwonden en zelfs perforaties. De tweede groep omvat letsels als gevolg van uitglijden, struikelen en vallen. Uitglijden en vallen beperken zich niet enkel tot voetletsels, maar een gebrek aan aandacht voor voetveiligheid speelt een belangrijke rol bij het ontstaan ervan.

Toch dekken deze twee categorieën aan voetletsels niet volledig de lading. Er zijn ook andere aandoeningen zoals eelt, ingegroeide teennagels of gewoon vermoeide voeten. Het klinken banale aandoeningen maar ze kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en veiligheid op de werkplek.

Ze veroorzaken ongemak, pijn en vermoeidheid. Vermoeidheid resulteert vaak tot klachten aan andere spieren en gewrichten. Bovendien is een werknemer die vermoeid is en pijn lijdt, minder alert en is de kans groter dat hij onveilig handelt. Een incident van welke aard dan ook kan het gevolg zijn. 

Waarom veiligheidsschoenen (op maat) zo belangrijk zijn

Als we dit vanuit een economisch standpunt willen bekijken, spreken de cijfers voor zich.  De ESAW[1] schat dat naast rug- en hoofdblessures, voetblessures 10% uitmaken van de werkincidenten. Zo’n 20% daarvan resulteert in daadwerkelijk verzuim van de werknemer. 

De Amerikaanse tegenhanger ‘Bureau of Labor Statistics (BLS)’ zegt daar zelfs meer over:

“het mediaan aantal gemiste dagen voor een voetblessure is 9 dagen.”

Dus wat doen we bij House of Feet om dit aantal te verminderen?

Patiënten die via hun mutualiteit recht hebben op orthopedische schoenen hebben via de VDAB ook recht op een paar op maat gemaakte veiligheidsschoenen als hun werk deze vereist. 

Voor veiligheidsschoenen en veiligheidszolen die aan de EN-ISO normen moeten voldoen hebben wij samenwerkingen met gespecialiseerde partners. Onze gebundelde kennis levert perfect op maat gemaakte veiligheidsschoenen op die voldoen aan de zwaarste Europese veiligheidsnormen.

Orthopedische veiligheidsschoenen maken het werken een stuk aangenamer, veiliger en comfortabeler voor mensen met voetproblemen.

De patiënt hoeft niks te betalen voor zijn werkschoenen. Een voorschrift is wel vereist.

Steunzolen/podologische zolen voor in veiligheidsschoenen:

Om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen moeten steunzolen/podologische zolen voldoen aan de EN ISO normen (EN ISO 20345 & EN ISO 20347). Het merk en model van de veiligheidsschoenen zijn hiervoor van cruciaal belang.

De materialen en specificaties zijn door de fabrikant vastgelegd en moeten gevolgd worden.  Als de werknemer van merk of model verandert, zullen ook de steunzolen aangepast of vernieuwd moeten worden.

[1] European Statistics on Accidents at Work

Veiligheidsschoen - House of Feet

Het mediaan aantal gemiste dagen voor een voetblessure is 9 dagen. Beter voorkomen dan genezen dus.

KENNIS- EN EXPERTISEPLATFORM

Het professionele team van House of Feet staat klaar om u te helpen en te voorzien van advies.

Blijf via mail op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen omtrent schoentechnologie.

BLIJF OP DE HOOGTE