PODOLOGIE

Orthonyxie bij ingegroeide teennagels

Celine De Pretre - House of Feet Pro

Céline De Prêtre, Podoloog

14 april 2022

Ingegroeide teennagels (ook wel unguis incarnatus genoemd) zijn een vaak voorkomende klacht.

Het probleem doet zich zo vaak voor dat het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (Just A.H. Eekhof*) vorig jaar een onderzoek omtrent de “Ingegroeide teennagel” publiceerde. Hierin worden de verschillende behandelingsmogelijkheden vergeleken met elkaar.

Behandeling hangt af van het stadium

In het onderzoek worden drie stadia van ingegroeide teennagels bepaald:

Stadium I Wordt gekenmerkt door zwelling van de nagelrand, oedeemvorming, erytheem en pijn bij druk.
Stadium II Er is bijkomend sprake van ontsteking en infectie van het nagelbed.
Stadium III Chronische ontsteking die leidt tot de vorming van granulatieweefsel.
Orthonyxie - House of Feet Pro
Bij stadium I van ingegroeide teennagels kan een conservatieve behandeling worden overwogen.

Als podoloog gaan we op zoek naar de hoofdoorzaak van de ingroeiing en starten een therapie op om dit in de toekomst te voorkomen. Deze therapie noemen we: orthonyxie.

Orthonyxie is een verzamelnaam voor alle technieken die betrekking hebben op het rechtzetten van nagels en het verbeteren van de nagelgroei.

Hoe behandelen de podologen van House of Feet orthonyxie?

Één van de indicaties van orthonyxie is unguis incarnatus (ingegroeide teennagel). 

Met behulp van orthonyxie wordt de nagelplaat terug platter en/of duwt hij niet meer in de sulcus. Eerst en vooral wordt de sulcus vrijgemaakt door een kleine wig uit te frezen zodat de pijn al gedeeltelijk gereduceerd kan worden.

 

Belangrijk om te weten is dat er geen nagelbeugel geplaatst wordt als er nog een ontsteking aanwezig is. De ontsteking krijgt de primaire aandacht en dient multidisciplinair aangepakt te worden in dit geval in samenwerking met een arts. Secundair zal er dan een nagelbeugel geplaatst worden door de podoloog om het resultaat op lange termijn te kunnen garanderen.

Verschillende types aan nagelbeugels

Er bestaan verschillende soorten nagelbeugels. In de praktijk hanteren wij bij House of Feet, de BS- SPANGE- en Ross Fraser- techniek. De nagelbeugel wordt ter plaatste vervaardigd en om de zoveel weken gecontroleerd en aangespannen/gecorrigeerd. BS Spange wordt het meeste gebruikt bij hoog risicopatiënten en wanneer de nagelsulci niet helemaal vrij zijn. Vanzelfsprekend wordt elke situatie individueel bekeken en wordt zorgvuldig de juiste techniek toegepast. Zo creëren we ‘voetzorg op maat’.

Bij stadium II-III van ingegroeide teennagels en bij het falen van een conservatieve behandeling wordt een operatieve behandeling aanbevolen bestaande uit partiële nagelextractie van de ingegroeide nagelrand in combinatie met vernietiging van het corresponderende deel van de matrix. Er lijkt geen reden om van het advies af te wijken bij een recidiverende ingegroeide teennagel of een ingegroeide teennagel bij een patiënt met te verwachten wondgenezingsproblemen.

Ziet u zelf ook vaak patiënten met een ingegroeide teennagel? Of komen patiënten steeds met hetzelfde probleem terug bij u op consultatie? Neem contact op met ons team om u bij u te staan.

 

* Just A.H. Eekhof, B. v. (sd). Interventions for ingrowing toenails. Cochrane Database of Systematic Reviews.

Orthonyxie - House of Feet Pro
Een nagelbeul garandeert een resultaat op lange termijn.

KENNIS- EN EXPERTISEPLATFORM

Het professionele team van House of Feet staat klaar om u te helpen en te voorzien van advies.

Blijf via mail op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen omtrent schoentechnologie.

BLIJF OP DE HOOGTE