SCHOENTECHNOLOGIE

Comfortabel en Comfort: een wereld van verschil

Mathijs Mestdagh, schoentechnoloog.

21 september 2021

In de wereld van confectieschoenen is een comfortabel gevoel een belangrijke factor in de zoektocht naar nieuwe schoenen. Zeker voor personen die moeite hebben om een goed passende schoen te vinden. Bij het passen is het voor deze mensen belangrijk dat de schoen nergens knelt, dat hij niet te zwaar is, dat hij gemakkelijk aan te trekken is, kortom dat men er gemakkelijk mee kan wandelen en ze er zich comfortabel in voelen.

Door dit comfortabele gevoel denken mensen vaak dat de nieuwe schoenen tegelijkertijd ook goede schoenen zijn. Dit is echter wat kort door de bocht. Een comfortabele schoen is niet per se een comfortschoen. Denk maar aan schoenen zoals Uggs, Crocs, flipflops, lichte sportschoenen… 

Vaak stellen we bij patiënten vast dat hun comfortabele schoenen niet voldoen aan de eigenschappen van een comfortschoen, zoals er zijn: een goede afwikkeling of afrol, voldoende rigiditeit of stevigheid in de lengterichting, een uitneembaar voetbed, een voldoende stevige contrefort of hielversteviging, een goede sluiting (liefst veters)…

Nu schuilt het gevaar van een comfortabele schoen in het feit dat deze zeer frequent wordt gedragen, ook vaak voor langere wandelingen of langere belastingen, maar door het gebrek aan steun worden de voeten meer benadeeld dan goed is, waardoor klachten weer kunnen toenemen of uitgelokt worden. Het is belangrijk dat mensen met voetproblemen hier goed worden over geïnformeerd.

Natuurlijk is een comfortabel gevoel belangrijk bij het kiezen van schoenen, maar dit mag niet verward worden met comfort. Comfortschoenen voorzien voldoende stabiliteit en degelijkheid en zullen de voet meer ondersteunen bij belasting. Ook voor het dragen van steunzolen is een degelijke schoen belangrijk. Een goede steunzool in een slechte schoen doet maar half zijn werk.

Tenslotte kunnen we concluderen dat het ideale resultaat bij de zoektocht naar gemakkelijke schoenen een comfortabele comfortschoen is. Comfortabel in het belang van de persoon in kwestie, comfort in het belang van de voet.

Nu schuilt het gevaar van een comfortabele schoen in het feit dat deze zeer frequent wordt gedragen.

KENNIS- EN EXPERTISEPLATFORM

Het professionele team van House of Feet staat klaar om u te helpen en te voorzien van advies.

Blijf via mail op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen omtrent schoentechnologie.

BLIJF OP DE HOOGTE