ARTRITIS

Artritis in het teengewricht: wat nu?

Stefan de Hert - Schoentechnoloog House of Feet

Stefan De Hert, Orthopedisch Schoentechnoloog

31 augustus 2022

 Artritis tast meestal de gewrichten in de handen, knieën en heupen aan, maar het kan in elk deel van het lichaam voorkomen waar gewrichten zijn – ook in de tenen.

Een aantal verschillende vormen van artritis kunnen een scherpe pijn in de tenen veroorzaken. De aangetaste gewrichten kunnen namelijk na verloop van tijd door de ontstekingen beginnen te vervormen.

Pijn, stijfheid en zwelling

De meeste patiënten voelen pijn in het gewricht wanneer ze actief zijn, vooral wanneer ze zich afzetten om te stappen of te lopen. Vaak is er zwelling en roodheid aanwezig rond het grote teengewricht of ontstaat er moeite met het bewegen en het buigen van de teen. De befaamde ‘knobbel’ kan zich boven op het grote teengewricht ontwikkelen en verergert door wrijving tegen de binnenzijde van een schoen.

Hallux rigidus is artritis van het gewricht aan de basis van de grote teen. Het is de meest voorkomende artritisaandoening van de voet, die 1 op de 40 mensen boven de 50 jaar treft.

Een gedegen behandeling na diagnose

De diagnose van artritis in de tenen begint met een anamnese en een lichamelijk onderzoek van de voet. Een röntgenfoto van de voet bepaalt of er sprake is van gewrichtsschade of veranderingen in de stand van de botten in de voet.

Dergelijke veranderingen aan het gewricht zijn echter onomkeerbaar. Er zijn wel verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar om de normale activiteit te herstellen en de pijn te reduceren. In de meeste gevallen maken op maat gemaakte steunzolen met specifieke aanpassingen en een verandering van schoeisel een groot verschil.

Ook bij deze pathologie is het van het grootste belang om een goede en verzorgde gips afname van beide voeten te maken. Bij het maken van de leest, letten we er sterk op dat de tenen voldoende ruimte krijgen in de hoogte en de breedte.

Onze oplossing wordt vervaardigd uit zachte en kwalitatieve materialen, zodat het eindresultaat bestaat uit licht en comfortabel schoeisel. Met een eigen productieatelier in Brugge, bieden we patiënten met artritis terug een pijnloze wandelervaring aan.

KENNIS- EN EXPERTISEPLATFORM

Het professionele team van House of Feet staat klaar om u te helpen en te voorzien van advies.

Blijf via mail op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen omtrent schoentechnologie.

BLIJF OP DE HOOGTE