SCHOENTECHNOLOGIE

Afwikkelcompensatie

Anneleen Van Hecke, schoentechnoloog en podoloog

25 Augustus 2021

Wanneer we stappen, maakt onze voet een rollende beweging. Hierbij buigt de voet en de schoen buigt mee. Door verschillende oorzaken kan het buigen van de voet pijnlijk zijn en kan de natuurlijke afwikkeling verstoord zijn. Dit kan men vervangen door een kunstmatige afwikkeling op de schoen te plaatsen.

Door een beperkt enkelgewricht kunnen pijnklachten ontstaan zowel in de voet als in onderbeen, knie, bovenbeen, heup en rug.

De schoentechnicus kan een polyfasische afwikkeling op de schoen aanbrengen. De onderzijde van de schoen is dan geheel rond. Dit zorgt ervoor dat de voet kan afwikkelen zonder dat de voet hoeft te buigen, waardoor de schoen in één keer kan afrollen. Van het eerste hielcontact tot de afzetfase verloopt de afwikkeling van de voet vloeiend en pijnloos. Hierbij worden verschillende voetgewrichten zoveel mogelijk geïmmobiliseerd.

Doordat de hak iets ronder is, is er een zachter hielcontact en ook een verminderde krachtwerking op de kuitmusculatuur. Een vloeiende afwikkeling is geschikt voor klachten van artrose in de enkel en middenvoetsbeentjes maar ook bij hielpijn.

Vaak wordt er toch geopteerd om in de midstancefase een stabilisatiemoment in te werken in tegenstelling tot de MBTschoen. Daar is de afrol non-stop waardoor er geen stabiliteitsfase is en een continue spierwerking gevraagd wordt.

Met een voorvoetafwikkeling worden ook de pijnlijke bewegingen in de teengewrichten beperkt. Een goede afwikkelcompensatie heeft een stijve en moeilijk buigzame loopzool.

Opgelet: een polyfasische afrol vraagt wel een aanpassing voor de patiënt.

Afrol op tekening - Afwikkelcompensatie

Door verschillende oorzaken kan het buigen van de voet pijnlijk zijn en kan de natuurlijke afwikkeling verstoord zijn.

KENNIS- EN EXPERTISEPLATFORM

Het professionele team van House of Feet staat klaar om u te helpen en te voorzien van advies.

Blijf via mail op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen omtrent schoentechnologie.

BLIJF OP DE HOOGTE